Navijači i publika sportskih manifestacija kao glavne žrtve sportom izazvanog nasilja

Mršević, Zorica (2015) Navijači i publika sportskih manifestacija kao glavne žrtve sportom izazvanog nasilja. Temida : časopis o viktimizaciji, ljudskim pravima i rodu, 18 (1). pp. 75-96. ISSN 1450-6637

[img] Text
ZMrsevic_Temida_15_01.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (240kB)

Abstract

U tekstu se analizaju uzroci i mehanizmi viktimizacije sportskim nasiljem, kao i tipologija žrtava i odgovornih aktera sportskog nasilja. Cilj rada je da se, kroz analizu pojedinih situacija ritualizovanog sportskog nasilja, ukaže na činjenicu da do stradanja žrtava sportskog nasilja dolazi u sistemu ritualizovnih oblika odnosa i ponašanja vezanih za sport i organizovane navijačke grupe, kao i da su žrtve najbrojnije među samim navijačima i publikom. Tekst sadrži pregled različitih vrsta rituala sportskog nasilja koji rezultiraju viktimiziranjem pojedinaca ili grupa.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: žrtve, sportsko nasilje, nasilje gomile, rituali, društvo integriteta sa mehanizmima prevencije nasilja, victims, sports violence, mob violence, rituals, society of integrity with mechanisms of violence prevention.
Institutional centre: Centre for legal research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 20 Oct 2020 09:12
Last Modified: 20 Oct 2020 09:12
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/354

Actions (login required)

View Item View Item