Radnopravne implikacije IV industrijske revolucije i digitalizacije rada - izazovi normiranja i perspektive razvoja

Stojković-Zlatanović, Sanja (2021) Radnopravne implikacije IV industrijske revolucije i digitalizacije rada - izazovi normiranja i perspektive razvoja. Pravo i privreda, 59 (1). pp. 1-18. ISSN 0354-3501 eISSN 2683-5592

[img] Text
Pravo i privreda br. 1-2021 S.Zlatanovic.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial.

Download (152kB)

Abstract

IV industrijska revolucija i digitalizacija proizvodnje i rada imaju pozitivan uticaj na ekonomsko-socijalni razvoj. Međutim, sagledavanje i analiza izazova prilagođavanja postojećeg međunarodnopravnog okvira u smislu smernica za redefinisanje nacionalnih politika i odgovora na promene u oblasti rada neophodni su u kontekstu osiguranja dostojanstvenih uslova rada i zaštite osnovnih prava zaposlenih i kandidata za zaposlenje. Primenom normativnog, uporedno-pravnog i aksiološkog metoda, cilj rada je da se identifikuju osnovna pravna pitanja od značaja za status radnika u uslovima promena izazvanih IV industrijskom revolucijom, te da se nakon utvrđivanja teorijsko-konceptualnog okvira "platformskog rada" ukaže na prednosti i nedostatke upotrebe internet tehnologije u oblasti rada i na moguće načine otklanjanja nedostataka. Poseban fokus je na sagledavanju značaja "internet stvari tehnologije" u oblasti zaštite zdravlja i bezbednosti na radu. Koncept orijentisan na čoveka-radnika u smislu holističkog i integrativnog pristupa predmetu istraživanja treba da rezultira utvrđivanjem osnovnih pravnih pretpostavki regulatornog i normativnog okvira novih formi rada.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: IV industrijska revolucija, Digitalizacija rada, Internet stvari tehnologija, Platformski rad, Pravni okvir, V Industrial Revolution, Digitalization of Work, Internet of Th ings Technology, Platform Work, Legal Framework.
Institutional centre: Centre for legal research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 04 Apr 2021 20:03
Last Modified: 04 Apr 2021 20:03
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/530

Actions (login required)

View Item View Item