Manjinska samouprava i kulturna autonomija u Srbiji: Od dobre ideje do opterećujuće prakse

Bašić, Goran (2021) Manjinska samouprava i kulturna autonomija u Srbiji: Od dobre ideje do opterećujuće prakse. In: Kulturna autonomija nacionalnih manjina u svetlu činjenica. Edicija Zbornici . Institut društvenih nauka : SANU : Akademska mreža za saradnju u Jugoistočnoj Evropi, Beograd, pp. 74-91. ISBN 978-86-7093-248-7 (IDN)

[img] Text
GBasic_ Manjinska samouprava i kulturna autonomija u Srbiji.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (807kB)

Abstract

Tekst je napisan na osnovu refleksija na ranije objavljene naučne radove o vrednostima i ograničenjima kulturne autonomije i manjinske samouprave. Osnovna teza da je kulturna autonomija otvoren koncept koji omogućava ljudima sa etnokulturnim identitetima koji se razlikuju od dominantnog kulturnog okruženja da ostvaruju i čuvaju svoje posebnosti. Kulturna autonomija je otvorena za sve, a pre svega za one čiji identiteti su ukorenjeni u više različitih etničkih habitusa. Kulturna autonomija je suština multietničnosti pojedinca i grupe ili grupa čije identitete baštini. Manjinska samouprava, kao izraz politike multikulturalizma, ne sme da sputava i ograničava kulturnu autonomiju. Srbijanska politika multikulturalizma nije izbegla zamke kulturnog pluralizma. Nastojeći da kontrolišu i„uređuju” etnokulturne identitete, javne politike su, umesto da stvore kreativan i socijalno prilagodljiv inegrativni model multikulturalizma, izabrale segregaciju etničkih zajednica u kojoj su etnokulturni identitetigrađana u funkciji javnih politika i imaginarne politike državne bezbednosti.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: multikulturalizam, Srbija, etnokulturna politika, manjinska samouprava, minority self-government, cultural autonomy, ethnicity, multiculturalism, segregation, Serbia
Institutional centre: Centre for political research and public opinion
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 25 Aug 2021 16:08
Last Modified: 25 Aug 2021 16:08
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/567

Actions (login required)

View Item View Item