Rodni aspekt savremenih migracija

Mršević, Zorica (2016) Rodni aspekt savremenih migracija. In: Seobe i razvoj. Centar za ekonomska istraživanja Instituta društvenih nauka, Beograd, pp. 203-213. ISBN 978-86-7093-164-0

[img] Text
ZMrsevic_Rodni_aspekt_savremenih_migracija.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (176kB)

Abstract

U radu se analizira pojava feminizacije migracija, položaj legalnih i ilegalnih migrantkinja, radni uslovi u kojima se nalaze, rodno specifični uslovi azila, izbeglice i žene u nedavnom izbegličkom talasu koji dolazi u Evropu. U svetskim migracijama poslednjih godina je sve više žena kako onih koje žive same, tako i udatih, i često sa boljim obrazovanjem od muškaraca, koje su same otišle u druge zemlje u potrazi za poslom. Među njima su studentkinje univerziteta, akivistkinje različitih društvenih pokreta, poslovne žene, radne migrantkinje. Povećava se i broj žena koje su trafikovane u industriju pružanja seksualnih usluga, one koje se izvoze kao pogodne supruge u programima ugovorenih brakova i one eksploatisane kao nelegalne radnice u domaćinstvima bez pravne ili socijalne zaštite. Mnoge beže od ratova, konflikata i nasilja, ali i tradicionalnih rodnih uloga koji ženama nameću niz ograničenja i nemogućnost slobodnog izbora. Rad u domaćinstvu, generalno, pojavljuje se kao često jedina mogućnost rada za migrantkinje, koliko povoljna (obezbeđuje kakav takav izvor prihoda), toliko i nepovoljna, jer se odvija u sektoru koji karakteriše nedostatak prava i oskudna ekonomska i društvena pokretljivost. Posebno se analizira situacija admolescentkinja i mladih žena.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: žene u migracijama, ilegalne migrantkinje, socijalna i građanska prava migrantkinja, rodno specifični uslovi za dobijanje azila, žene u izbeglištvu, women in migration, undocumented female migrants, social and civil rights of female migrants, gender-specific conditions for asylum, refugee women.
Institutional centre: Centre for legal research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 16 Nov 2021 18:55
Last Modified: 23 Nov 2021 21:41
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/598

Actions (login required)

View Item View Item