Koncept fleksigurnosti i strategija doživotnog učenja – perspektive razvoja u Republici Srbiji

Zlatanović, Sanja (2012) Koncept fleksigurnosti i strategija doživotnog učenja – perspektive razvoja u Republici Srbiji. In: Pomeraćemo granice. Institut društvenih nauka, Beograd, pp. 171-190. ISBN 978-86-7093-141-1

[img] Text
SZlatanovic_Pomeracemo_granice.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (339kB)

Abstract

U radu se analizira strategija doživotnog učenja (eng. lifelong learning) radno sposobnog stanovništva gde se razmatra nastanak i određuje pojam tzv. fleksigurnosti (eng. flexicurity), kritički ocenjuje i ukazuje na moguća rešenja u domaćem pravu. Razmatra se uticaj strategije doživotnog učenja na razvoj humanog kapitala, ali i na povećanje konkurentnosti privrednih subjekata (poslodavaca) kako bi se zajedno prilagodili promenama na tržištu rada nastalim kao posledica globalizacije, razvoja novih tehnologija, demografskih promena nastalih starenjem stanovništva, kao i širenjem Evropske unije. Posebno se govori o Saopštenju Evropske komisije o zajedničkim načelima fleksigurnosti iz 2007. godine. Pored toga, analiziraju se odredbe Zakona o radu i Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti Republike Srbije koje se odnose na fleksibilne oblike zapošljavanja i na obuku i stručno usavršavanje, uz osvrt na Strategiju razvoja obrazovanja odraslih koju je 2006. godine usvojila Vlada Republike Srbije.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: fleksigurnost, fleksibilnost, globalizacija, strategija doživotnog učenja, flexicurity, flexibility, globalization, lifelong learning.
Institutional centre: Centre for legal research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 13 Dec 2021 16:40
Last Modified: 13 Dec 2021 16:40
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/652

Actions (login required)

View Item View Item