Ljudska prava i "opasni drugi" u percepciji građana

Lutovac, Zoran and Bašić, Goran (2017) Ljudska prava i "opasni drugi" u percepciji građana. In: Građani Srbije i populizam : javno mnjenje Srbije 2017. Institut društvenih nauka, Centar za politikološka istraživanja i javno mnjenje, Beograd, pp. 41-66. ISBN 978-86-7093-173-2

[img] Text
ZLutovac_GBasic_Gradjani_i_populizam.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (14MB)

Abstract

Uprkos tome što građani Srbije iskazuju generalno većinski pozitivan stav prema ljudskim pravima i položaju raznih ,,manjinskih" grupa, procenat onih koji ne iznose takve stavove još uvek je zabrinjavajuće visok naročito kada je u pitanju odnos prema pripadnicima LGBT populacije. Ovakvo raspoloženje građana, pogotovo u slučaju jačanja radikalne desnice, lako bi moglo da prevagne na stranu onih koji smatraju da bi autoritarna država (ili pojedinac), trebalo da autonomno donosi odluke, a da ih građani, čak i na račun građanskih sloboda, bespogovorno prihvataju i žive u skladu sa njima. Istraživanje javnog mnjenja je potvrdilo pretpostavku da postoji jaka korelacija između ,,opasnih drugih" koje političke elite označe kao takve i negativnog vrednosnog stava građana prema njima. Među tzv. unutrašnjim ,,opasnim drugim" građani Srbije u velikoj meri još uvek vide pripadnike nekih nacionalnih manjina, pre svih Albanaca, što je u direktnoj korelaciji s porukama koje političke elite šalju, kao i sa unutrašnjom i spoljnom politikom koju vode. U percepciji građana među tzv. spoljnim ,,opasnim drugim" izdvajaju se NATO, SAD i imigranti i pored toga što ne postoji zaoštrena retorika prema njima, čak i uprkos proklamovanoj prozapadnoj orijentaciji i proimigrantskoj retorici vladajuće većine. lpak, puštanje u etar direktnih ili posrednih kontradiktornih poruka o neprincipijelnosti Zapada ili o opasnosti od ,,uvoza" terorizma s dolaskom imigranata - utiče i na formiranje negativnih stavova građana prema njima. Ukupno uzevši, na osnovu ovog istraživanja maže se zaključiti da u segmentu odnosa prema ljudskim pravima i prema ,,opasnim drugima" postoji znatan potencijal za razvoj ksenofobičnog populizma.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: ljudska prava, vrednosti, percepcije građana, populizam, ,,opasni drugi" human rights, values, citizens' perception, populism, ,,out groups"
Institutional centre: Centre for political research and public opinion
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 28 Feb 2019 19:34
Last Modified: 14 Jan 2021 11:45
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/70

Actions (login required)

View Item View Item