Znanje kao faktor ljudskog kapitala i ekonomskog razvoja

Ostojić, Ivana (2012) Znanje kao faktor ljudskog kapitala i ekonomskog razvoja. In: Stanovništvo i razvoj. Centar za ekonomska istraživanja Instituta društvrnih nauka, Beograd, pp. 348-355. ISBN 978-86-7093-140-4

[img] Text
IOstojic_Stanovnistvo_i_razvoj.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (496kB)

Abstract

U savremenoj ekonomiji najvažniji faktor ekonomskog razvoja je postalo znanje i upravo u ovoj oblasti je najizraženija konkurencija između zemalja, ali i između kompanija. Ulaganje u znanje je postalo najisplativija investicija, pa samim tim zemlje koje u savremenoj ekonomiji mogu nositi epitet najrazvijenijih su upravo one koje beleže zavidan nivo ulaganja u nauku i obrazovanje. Znanje, informacije i inovacije su postale ključno bogatstvo i proizvodni resurs postindustrijskog društva. Znanje je postalo važan faktor ostvarenja uspešnih poslovnih poduhvata i ostvarenja konkurentske prednosti savremenih kompanija. U radu će biti analizirana ekonomija zasnovana na znanju, kao i razvojna uloga znanja. Biće napravljen osvrt na trenutno stanje u nauci u Srbiju, kao i na eventualne pravce unapređenja postojećeg stanja u toj izuzetno važnoj oblasti.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: ekonomija znanja, ekonomski razvoj, intelektualni kapital, nauka, istraživanje i razvoj, knowledge economy, economic development, intellectual capital, science, research & development.
Institutional centre: Centre for economic research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 20 Mar 2022 16:04
Last Modified: 20 Mar 2022 16:04
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/807

Actions (login required)

View Item View Item