Insitucionalni odgovor na starenje stanovništva u Srbiji

Mršević, Zorica (2012) Insitucionalni odgovor na starenje stanovništva u Srbiji. In: Stanovništvo i razvoj. Centar za ekonomska istraživanja Instituta društvenih nauka, Beograd, pp. 194-201. ISBN 978-86-7093-140-4

[img] Text
ZMrsevic_Stanovnistvo_i_razvoj.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (187kB)

Abstract

Tekst sadrži predstavljanje problema institucionalnog zbrinjavanja starih lica u Srbiji u svetlu sve izraženijeg starenja stanovništva i njegovog povećnog osiromašenja. Analiza se osniva na podacima iz istraživanja izvršenog 2010. u trinaest državnih ustanova socijalne zaštite za smeštaj starijih osoba, gerontoloških centara i domova za smeštaj starih lica od strane tima Zaštitnika građana kojim je rukovodila dr Zorica Mršević, tada zamenica Zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost i prava lica sa invaliditetom, sa saradnicima. Konstatovana je visoka potražnja za mestima u institucijama te vrste, koja daleko prevazilazi postojeće kapacitete, kao i trend promena sastava korisnika. U celoj Srbiji je sve više, sve starijih korisnika koji su sve manje pokretni ili sposobni da se staraju o sebi. Najveći procenat njih predstavljaju zavisni i poluzavisni korisnici, tako da se tu zapravo radi o institucionalnom smeštaju osoba sa invaliditetom, ili pak hroničnih bolesnika i onih koji se oporavljaju posle operacija. Domovi starih sve su više zdravstvene ustanove, dok stacionarni delovi namenjeni nepokretnim korisnicima postaju najveća odeljenja tih ustanova. Sve su češća i nova odeljenja za tzv. palijativnu negu što je naziv za smeštaj obolelih od teških malignih oboljenja u stradijumu kada je izlečenje praktično nemoguće. Autorka na kraju predstavlja neke od mogućih pravaca razvitka, koji se sastoje kako u povećanju vrsta i kapaciteta vandomskih oblika zbrinjvanja starih, tako i postojećih držvnih institucija kojima predstoje temelje reforme i osavremenjavanja.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: Institucije za smeštaj starih, gerontološki centri, vandomske usluge pomoći starima, aktivno starenje, uvođenje pitanja starenja u sve politike, Institutions for elderly people care, gerontology centers, extra institutional ways of care, active ageing, introduction of the ageing issue in all politics.
Institutional centre: Centre for legal research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 20 Mar 2022 16:16
Last Modified: 20 Mar 2022 16:16
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/811

Actions (login required)

View Item View Item