Nediskriminativno obrazovanje: utopija, nekstopija, ili realnost

Mršević, Zorica (2013) Nediskriminativno obrazovanje: utopija, nekstopija, ili realnost. In: Obrazovanje i razvoj. Centar za ekonomska istraživanja Instituta društvenih nauka, Beograd, pp. 233-240. ISBN 978-86-7093-144-2

[img] Text
ZMrsevic_Obrazovanje_i_razvoj_2013.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (195kB)

Abstract

U tekstu se analiziraju pravci nediskriminativnog obrazovanja kao sve neophodnijeg sredstva protiv netolerancije i nasilja prema svima koji se percipiraju kao „drugi“ ili „različiti“, što su vrlo jasno ispoljeni stavovi mladih, stečeni i podržani u obrazovnom sistemu. Polazi se od osnovne pretpostavke da je nediskriminativno obrazovanje jedan od aduta razvoja dok sadašnje stanje predstavlja kočnicu razvoja i generator socijalnih razlika u društvu. Obrazovni sistem budućnosti mora denuncirati negativne posledice diskriminacije, nasilja i netrpeljivosti prema drugima i drugačijima umesto što ih podržava, ili unedogled odlaže nekstopično čekajući „pravi trenutak“, čime se propušta šansa da se novim generacijama otvore vrata jednog boljeg društva. Prezentiraju se i istraživački, institucionalni pa i oni predlozi koji možda danas izgledaju kao utopistički, za promenu takvog stanja. Identfikuju se načini uspostavljanja jednog obrazovnog sistema u kome se drugost i različitost ne bi doživljavala kao pretnja tradiciji i negativan uticaj sa strane. Od toga će profitirati ne samo sada diskriminisane grupe već svi, jer što je više različitih to će naša međusobna korist biti veća.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: nediskriminativno obrazovanje, beskućništvo, homofobija, izolacija, nekstopija, institucionalo inicirane promen, porodične promene, non discriminative education, homelessness, homophobia, isolation, nextopia, institutionally initiated changes, changes in familial attitudes.
Institutional centre: Centre for legal research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 26 Mar 2022 21:55
Last Modified: 26 Mar 2022 21:55
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/834

Actions (login required)

View Item View Item