Odgovornost zdravstvenih ustanova za štete kao posledice lečenja

Mujović Zornić, Hajrija and Petrović, Zdravko (2012) Odgovornost zdravstvenih ustanova za štete kao posledice lečenja. Vojnosanitetski pregled, 69 (8). pp. 692-699. ISSN 0042-8450 eISSN 2406-0720

[img] Text
HMujovicZornic_ZPetrovic_VojnosanitPregl_08_2012.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Share Alike.

Download (302kB)

Abstract

Tradicionalni način poimanja ogovornosti za štete u medicini zasniva se na strogoj etici, savesnosti i stručnosti pojedinca koji postupa u procedurama lečenja, gde se ističe odnos intuitu personae između lekara i bolesnika. Sa razvojem zdravstvenih delatnosti kao javnih službi taj odnos postaje sve depersonalizovaniji i vezuje se za uslugu koju zdravstvena ustanova ili nosilac privatne prakse daje bolesniku kao korisniku te usluge. To je bio razlog da se zdravstvena ustanova redovno pojavljuje kao odgovorna strana koja je i faktički i pravno, na osnovu pravila obligacionog prava, dužna da stane iza postupka svog zaposlenog. Posmatrano sa strane bolesnika u korist utuženja zdravstvenih ustanova govori i veća sigurnost i izvesnost pravne zaštite u spornim slučajevima lečenja. U pravnoj praksi sudova slučajevi odgovornosti su prisutniji, ali se istovremeno vidi i težnja da štetu nadoknadi zdravstvena ustanova, jer to koristi odnosu lekar bolesnik umanjujući njihovu konfrontaciju. To donekle objašnjava činjenicu da u sudskim predmetima nema presuda o regresnim zahtevima zdravstvenih ustanova uperenih prema osuđenom lekaru čak i u slučajevima kad je reč o ozbiljnim posledicama po zdravlje bolesnika ili smrtnom ishodu. Sa pravnog gledišta može se konstatovati da u ovom delu nema dosledne primene zakona koji uređuje ta pitanja.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: zdravstvene ustanove, lečenje, greške, zakonodavstvo, sudska medicina, health facilities, treatment failure, legislation, forensic medicine.
Institutional centre: Centre for legal research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 12 May 2022 20:07
Last Modified: 12 May 2022 20:07
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/892

Actions (login required)

View Item View Item