Problemi regulatornog okvira transplantacije u Republici Srbiji

Mujović, Hajrija (2021) Problemi regulatornog okvira transplantacije u Republici Srbiji. In: Primena prava i pravna sigurnost : zbornik radova 34. susreta Kopaoničke škole prirodnog prava - Slobodan Perović : međunarodna naučna konferencija, Beograd, 22. decembar 2021. Tom 1. Kopaonička škola prirodnog prava - Slobodan Perović, Beograd, pp. 163-181. ISBN 978-86-81956-04-5

[img] Text
HMujovic_Primena_prava_i_pravna_sigurnost.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (4MB)

Abstract

Stanje regulative u oblasti transplantacione medicine kada je reč o Republici Srbiji imalo je u prošlosti različite razvojne etape. Složenost materije koja je predmet pre svega zakonodavnog rada, kao i osobenost pristupa medicinskog prava koji nije bio u dovoljnoj meri uvažavan, dovodio je nekad do poteškoća u praksi i neusklađenosti propisa. Momenat koji se shvata kao trenutno veoma aktuelan je skorašnja odluka Ustavnog suda Srbije kojom su osporene odredbe važećih zakona o transplantaciji koje govore o saglasnosti kod donacije post mortem onda kada se organi, ćelije ili tkiva uzimaju sa tela preminulog. Takva odluka najvišeg suda iziskuje dužan komentar i ocenu sa stanovišta nastalih problema u regulatornom okviru i posledica koje takva odluka može imati na odvijanje prakse transplantacione medicine, koja je veoma zahtevna i od vitalnog značaja za populaciju obolelih. Pri tome se u kratkoj analizi posmatraju materijalni propisi u medicinsko-pravnoj sferi. Ne obuhvataju se procesni aspekti donošenja odluke Ustavnog suda RS. Sa pravnog stanovišta takođe se u zaključnom delu skreće pažnja na značaj usvajanja kvalitetnih zakonskih rešenja, kao i na ozbiljnost pravne intervencije u osetljivoj oblasti medicinske prakse, kakvu čine različiti postupci i akti transplantacione medicine.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: transplantacija, pretpostavljeni pristanak, zakonodavstvo, ocena ustavnosti, transplantation, presumed consent, legislation, constitutional review.
Institutional centre: Centre for legal research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 12 May 2022 20:34
Last Modified: 07 Jun 2022 08:26
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/893

Actions (login required)

View Item View Item