Značaj procene uticaja za urbanističko planiranje

Živković, Miloš and Milenković, Marko (2012) Značaj procene uticaja za urbanističko planiranje. In: Ekologija i pravo. Institut za uporedno pravo : Pravni fakultet Univerziteta Union, Beograd, pp. 184-210. ISBN 978-86-80059-81-5

[img] Text
MMilenkovic_Ekologija_i_pravo_2012.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (423kB)

Abstract

Strateška procena uticaja na životnu sredinu (SPU) je važna mera za preveniranje štetnih uticaja na životnu sredinu koja je kroz kontinuirani razvoj postala sastavni deo usvajanja programa, planova i politika od značaja za životnu sredinu, uključujući prostorno i urbanističko planiranje. U članku se vrši preliminarna analiza okvira strateške procene u Srbiji iz ugla njenog uticaja na urbanističko planiranje i daju određeni predlozi u pogledu njenog daljeg integrisanja u proces urbanističkog planiranja na način koji bi podrazumevao manje strogo ograničavanje razvojnih mogućnosti putem ekstenzivnog planiranja i razvoj fleksibilnih mehanizama za efikasniju koordinaciju različitih ciljeva koji se moraju postići u tranzicionoj ekonomiji. U članku se, između ostalog, analizira da li je potrebna složena izrada SPU u slučaju kada dokumenti nižeg hijerarhijskog reda ne predviđaju namenu zemljišta koja bi mogla imati značajan uticaj na (lokalnu) životnu sredinu kao i da li je za planove ovog ranga potrebno vršiti SPU ukoliko će za predviđene objekte biti rađena procena uticaja na životnu sredinu. Dodatno, razmatra se pitanje posledica koje detaljno „preplaniranje“ stvara prilikom razrade planskih dokumenata nižeg hijerarhijskog ranga i realizacije projekata u skladu sa njima i zaključuje se da se dobri konačni rezultati mogu postići samo ako se postigne odgovarajuća ravnoteža interesa zaštite okoline i ekonomskog razvoja.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: urbanističko planiranje, strateška procena uticaja na životnu sredinu, učešće javnosti, hijerarhijski odnos planskih dokumenata, urban planning, strategic environmental impact assessment, public participation, hierarchy of planning documents.
Institutional centre: Centre for legal research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 31 May 2022 21:16
Last Modified: 31 May 2022 21:16
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/920

Actions (login required)

View Item View Item