Neka institucionalna pitanja režima upravljanja hemikalijama u Evropskoj uniji

Milenković, Marko (2013) Neka institucionalna pitanja režima upravljanja hemikalijama u Evropskoj uniji. In: Perspektive implementacije evropskih standarda u pravni sistem Srbije : zbornik radova. Knj. 3. Biblioteka Zbornici . Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, Centar za izdavaštvo i informisanje, Beograd, pp. 275-291. ISBN 978-86-7630-431-8

[img] Text
MMilenkovic_Upravljanje_hemikalijama_u_EU_2013.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (187kB)

Abstract

Uspostavljanje efikasnog režima upravljanja hemikalijama predstavlja značajan ekološki i regulatorni izazov, imajući u vidu potencijalne štetne uticaje na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Režim upravljanja hemikalijama u Evropskoj uniji značajno je transformisan prethodnih decenija, uz postepeni transfer nadležnosti na organe EU. Za obavljanje dela upravnih poslova u toj oblasti, 2008. godine je osnovana Evropska agencija za hemikalije (ECHA). U radu se preispituju najvažnija institucionalna rešenja postavljena relevantnom regulativom odnosno osobenosti položaja Evropske agencije za hemikalije kao upravne organizacije u administrativnom sistemu EU. Kompleksna struktura agencije i njen odnos sa Evropskom komisijom odražava i eksperimentalne tendencije u pogledu organizacije upravljanja u EU i prenosa ovlašćenja za rešavanje u konkretnim situacijama i donošenje pravno obavezujućih odluka na agencije EU. Iskustva sa Evropskom agencijom za hemikalije će, u tom smislu, uticati na dalje formiranje sličnih upravnih organizacija, pravnu transformaciju i pronalaženja prominentnijeg mesta za agencije u institucionalnom mozaiku EU. Izučavanje ECHA je značajno i za razmatranje pravne transformacije upravljanja hemikalijama i implementacije evropskih standarda u pravni sistem Srbije u procesu evropskih integracija.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: Upravljanje hemikalijama, regulativa REACH, Evropska agencije za hemikalije, donošenje odluka, upravno pravna ovlašćenja, Ekološko pravo Evropske unije, Chemicals management, REACH Regulation, European Chemicals Agency, Decision making, Administrative powers, European Environmental Law.
Institutional centre: Centre for legal research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 01 Jun 2022 07:17
Last Modified: 01 Jun 2022 07:17
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/921

Actions (login required)

View Item View Item