Javnozdravstveni propisi i pravni limiti karantina

Mujović, Hajrija (2020) Javnozdravstveni propisi i pravni limiti karantina. In: Unifikacija prava i pravna sigurnost : zbornik radova 33. susreta Kopaoničke škole prirodnog prava - Slobodan Perović : međunarodna naučna konferencija, Beograd, 23. decembar 2020. T. 1. Kopaonička škola prirodnog prava - Slobodan Perović, Beograd, pp. 315-338. ISBN 978-86-903009-8-3

[img] Text
HMujovic_Kopaonicka_skola_2020.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (187kB)

Abstract

Ovaj članak bavi se jednim od aktuelnih pitanja pandemije Covid-19 sa stanovišta medicinsko-pravnih razmatranja. Ukazuje se na pravne izvore, pojmove i posledice, uključujući zakonodavstvo i pravnu praksu. Centralna tema su mere karantina i izolacije. Postavlja se pravni problem dokle se može ići sa karantinom i kako koreliraju interesi javnog zdravlja sa interesima zdravlja individue, zaštite njegovih sloboda i privatnosti. U zaključnom delu daje se ocena o dopuštenosti stepena državne prinude u svrhu prevencije zdravlja u uslovima zaraze. Podvlači se osetljivost pravne reakcije i određenih limita u tom pravcu koje nameću zdravstveni zakoni i odredbe o pravima građana – pacijenata. Specifičan odgovor je i to što se mera karantina u stručnim krugovima dugo smatrala prevaziđenom, a danas je došlo do toga da se na velika vrata uvodi upravo zbog ozbiljnosti aktuelnog trenutka pandemije Covid-19. To je takođe otvoreno kao predmet pravne diskusije. U odgovorima je presudna dosledna primena zdravstvenih propisa uz poštovanje individualnih prava u uslovima pandemije, koja ne bi smela da budu uskraćena u upravnim, krivičnim i drugim procedurama.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: zarazne bolesti, ljudska prava, javno zdravlje, karantin, pravni limiti, infectious diseases, human rights, public health, quarantine, legal limits.
Institutional centre: Centre for legal research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 06 Jun 2022 21:35
Last Modified: 07 Jun 2022 08:24
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/930

Actions (login required)

View Item View Item