Pravi okvir relevantan za deinstitucionalizaciju osoba sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama

Sjeničić, Marta Ž. (2014) Pravi okvir relevantan za deinstitucionalizaciju osoba sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama. Socijalna politika = Social Policy, 49 (2). pp. 45-65. ISSN 0038-0091

[img] Text
MSjenicic_SP-2_2014.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (333kB)

Abstract

Predmet rada je analiza nacionalnog pravnog okvira relevantnog za deinstitucionalizaciju osoba sa mentalnim smetnjama. Kroz rad se nastoji da se na sistematičan i obuhvatan način prikažu oni delovi regulative koji služe ili bi mogli poslužiti kao strateški okvir za stvaranje uslova za izlazak lica sa men-talnim smetnjama iz ustanova i njihovo vraćanje u zajednicu, ali i uslova za zadržavanje lica sa mentalnim smetnjama u socijalnom okruženju. U radu je korišćen analitički metod pisanja, kojim se došlo do zaključka da je nacionalni pravni okvir prilično zaokružen i sistematski uređen. Delovi koji uređuju zbrinjavanje lica sa mentalnim smetnjama kroz proces deinstitucionalizacije i socijalne inkluzije su, međutim, raštrkani po različitim propisima, te se može reći da ne postoji jedan akt koji bi predstavljao plan ili strategiju deinstitucionalizacije osoba sa mentalnim smetnjama. Bilo bi korisno sačiniti na nivou države, odnosno međusektorskom nivou, plan deinstitucionalizacije, koji bi u sledećem koraku bio razrađen kroz obavezujuću regulativu i kojeg bi se pridržavali svi relevantni akteri u ovom procesu. Pored toga i uključivanje i sinhronizovana angažovanost svih ak¬tera u društvu je od ključnog značaja za ostvarivanje cilja deinstitucionalizacije.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: deinstitucionalizacija, socijalna inkluzija, osobe sa mentalnim smetnjama, međusektorska saradnja, strategija, zakon, deinstitutionalization, social inclusion, persons with mental disabilities, intersectoral cooperation, strategy, law.
Institutional centre: Centre for legal research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 17 Jun 2022 16:05
Last Modified: 17 Jun 2022 16:05
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/951

Actions (login required)

View Item View Item