Da li je neprotivrečno i moguće? Sholastički i rani moderni odgovori

Milidrag, Predrag R. (2013) Da li je neprotivrečno i moguće? Sholastički i rani moderni odgovori. In: Srpski jezik, književnost, umetnost : zbornik radova sa VII međunarodnog naučnog skupa održanog na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu (26-27. X 2012). Knj. 2, Nemoguće: zavet čoveka i književnosti. Filološko-umetnički fakultet, Kragujevac, pp. 107-115. ISBN 978-86-85991-53-0

[img] Text
PMilidrag_Da_li_je_neprotivtečno_i_moguće.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (208kB)

Abstract

U članku se analiziraju značenja pojmova neprotivrečnosti, mogućnosti i potencije kod Tome Akvinskog, Franciska Suareza i Renea Dekarta. Kao najvažnije osobine Akvinčevog razumevanja ističe se neuzrokovani princip neprotivrečnosti, određenost božanske volje tim principom i kosupstancijalnost večnih istina s božjim razumom. Kod Franciska Suareza dolazi do početnog povezivanja uzročnosti sa suštinama stvari, a time i večnim istinama, čime se naglasak stavlja na božansku volju, a ne više na razum kao kod Tome. Rene Dekart izvodi krajnje konsekvence eksplicitno zastupajući uzrokovanost suština i večnih istina, te božju beskonačnu moć koja uzrokuje i sam princip neprotivrečnosti. Posledica toga jeste da se kod Dekarta mogućnost više ne temelji na neprotivrečnosti već zavisi od božanske volje i njegove moći, odnosno oni važe univerzalno samo za stvoreni svet. U zaključnom delu rada pokazano je kako se na osnovu Dekartovog razumevanja pojam zla može protumačiti kao egzistiranje nemogućeg.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: Toma Akvinski, Suarez, Dekart, uzročnost, neprotivrečnost, zlo, božanska moć, stvaranje večnih istina, Aquinas, Suárez, Descartes, causality, noncontradiction, evil, divine power, creation of eternal truths.
Institutional centre: Centre for philosophy
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 22 Jul 2022 21:26
Last Modified: 25 Jul 2022 16:57
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/984

Actions (login required)

View Item View Item