Neophodnost tranzicionog zaokreta Srbije ka potrebama ljudi, zajednice i države

Dokmanović, Mirjana (2015) Neophodnost tranzicionog zaokreta Srbije ka potrebama ljudi, zajednice i države. In: Tehnologija, kultura i razvoj : tematski zbornik radova XXII naučnog skupa međunarodnog značaja "Tehnologija, kultura i razvoj", održan na Paliću, Subotica od 8. do 10. septembra 2015. godine : kontekst skupa Zapadni Balkan na putu ka Evropskoj uniji. Udruženje "Tehnologija i društvo", Beograd, pp. 138-152. ISBN 978-86-915151-4-0

[img] Text
MDokmanovic_Tehnologija_kultura_razvoj_2015.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (952kB)

Abstract

Nepovoljna ekonomska i socijalna situacija u malim ekonomijama u tranziciji, uključujući i Srbiju, ukazuje na nužnost traganja za alternativnim strategijama razvoja. Model ekonomije zasnovan isključivo na ekonomskom rastu, interesu kapitala i profitu produbljuje nejednakosti, siromaštvo i socijalnu isključenost ogromne većine stanovnika u Srbiji. To potvrđuju i statistički i drugi indikatori, koji ukazuju na to da se do 2017. godine neće ostvariti prihvatljiv kvalitet života stanovništva, osnovni cilj razvoja planiran Nacionalnom strategijom održivog razvoja (2008). Predmet ovog rada jeste sagledavanje dosadašnjih efekata primene ove strategije u pogledu nivoa ostvarenosti ovako definisanih društveno-ekonomskih perspektiva, s posebnim akcentom na siromaštvo. Cilj rada jeste formulisanje polaznih osnova sveobuhvatne strategije ljudskog razvoja na osnovu potreba stanovništva, zajednice i države, koji bi ljudima obezbedio vitalna dobra i pristup resursima i socijalnim uslugama na načelu ravnopravnosti i nediskriminacije. Zaključuje se da takva strategija mora da se zasniva na principima koji omogućuju ljudima da odlučuju o sopstvenom prostoru i resursima i da ih kontrolišu, te da je neophodno onemogućiti da sile tržišta u celosti preuzmu kontrolu nad svim aspektima života i javnih usluga.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: Nacionalna strategija održivog razvoja, siromaštvo, socijalna isključenost, nejednakost, neoliberalni model ekonomije, National Strategy on Sustainable Development, poverty, social exclusion, inequality, neoliberal economic model.
Institutional centre: Centre for legal research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 22 Jul 2022 21:28
Last Modified: 22 Jul 2022 21:28
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/989

Actions (login required)

View Item View Item