(Radne) kooperative kao deo politike održivog ekonomskog razvoja i koncepta dostojanstva na radu

Stojković-Zlatanović, Sanja (2019) (Radne) kooperative kao deo politike održivog ekonomskog razvoja i koncepta dostojanstva na radu. Pravo i privreda, 57 (7-9). pp. 691-704. ISSN 0354-3501 eISSN 2683-5592

[img] Text
SZlatanovic_Pravo_i_privreda_7_9_ 2019.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (135kB)

Abstract

U radu se analizira uloga i značaj savremenih (radnih) kooperativa, odnosno zadruga, a, naročito, specifičnost radnopravnog statusa zadrugara, u kontekstu osnovnih elemenata, tj. obeležja radnog odnosa. Posebna pažnja posvećuje se sagledavanju odnosa radnih kooperativa i socijalnih preduzeća, a sa aspekta profesionalne integracije i uključivanja teže zapošljivih kategorija radnika. Ovo, naročito, u okvirima globalne politike održivog ekonomskog razvoja i primene koncepta dostojanstva na radu. Utvrđeno je da su savremena obeležja radnog odnosa, osim primene principa subordinacije, svojstvena i radu u zadrugama, s tim da elementi radnog odnosa karakteristični za socijalističko radno pravo i koncept udruženog rada u velikoj meri odgovaraju koncepciji radnog odnosa u savremenim kooperativama, međunarodnog, uporednog i domaćeg prava. Osim toga, ciljevi poslovanja socijalnih preduzeća i kooperativa se, u velikoj meri, podudaraju zbog čega, shodno rešenjima iz uporednog prava, socijalna preduzeća mogu da se osnivaju i u formi zadruga. Isto rešenje treba primeniti i u pravu Srbije.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: radne kooperative, specifičnost radnopravnog statusa, socijalna preduzeća, socijalna ekonomija, ranjive kategorije radnika, dostojanstvo na radu, workers’ cooperative, specificity of labour status, social enterprise, social economy, vulnerable workers’, decent work.
Institutional centre: Centre for legal research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 10 Nov 2020 12:35
Last Modified: 10 Nov 2020 12:35
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/370

Actions (login required)

View Item View Item