Prehrambeni suverenitet i agroekologija iz perspektive ljudskih prava i zaštite životne sredine

Dokmanović, Mirjana (2019) Prehrambeni suverenitet i agroekologija iz perspektive ljudskih prava i zaštite životne sredine. In: Privrednopravni okvir i ekonomski razvoj država Jugoistočne Evrope = The Legal Framework and the Economic Development of The Southeast European Countries. University Business Academy Novi Sad, Faculty of Law for Commerce and Judiciary, Novi Sad, pp. 269-285. ISBN 978-86-6019-099-6

[img] Text
MDokmanovic_Prehrambeni_suverenitet.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (330kB)

Abstract

Predmet rada je razmatranje prehrambenog suvereniteta i agroekonomije kao alternativnih modela ekonomskog i ruralnog razvoja zasnovanih na očuvanju životne sredine i progresivnoj realizaciji prava na hranu i na zdravlje. Ovi koncepti su se razvili kao odgovor na štetne posledice preovlađujućeg korporativnog režima proizvodnje hrane na kvalitet i bezbednost hrane, zdravlje ljudi, ekosistem i prirodne resurse. Prehrambeni suverenitet omogućava sitnim poljoprivrednim proizvođačima i potrošačima u lokalnoj zajednici da steknu demokratsku kontrolu nad osnovnim elementima sistema proizvodnje hrane i ekspoatacijom zemljišta, voda, šuma i drugih resursa. Uz primenu agroekologije kao nauke i seta praksi, prehrambeni suverenitet doprinosi smanjivanju ruralnog siromaštva stvaranjem novih poslova i povećanjem prihoda, kao i poboljšanju ishrane i zdravlja ljudi. Nakon višedecenijske borbe neposrednih sitnih poljoprivrednih proizvođača širom sveta za sticanje prehrambenog suvereniteta, ono je nedavno priznato i od strane UN. Krajem 2018. godine postalo je i posebno pravo pojedinaca i zajednica usvajanjem Deklaracije Generalne skupštine UN o pravima seljaka i drugih ljudi koji rade u ruralnim oblastima. Cilj rada je da se ukaže na značaj i potrebu uključivanja prehrambenog suvereniteta i agroekologije u relevantne javne politike u Republici Srbiji radi poboljšanja položaja poljoprivrednih proizvođača i stanovništva u ruralnim oblastima i očuvanja prirodnih resursa, kao i radi realizacije prava ljudi na kvalitetnu, pristupačnu i bezbednu hranu.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: agroekologija, korporativni prehrambeni režim, prehrambeni suverenitet, pravo na hranu, zaštita životne sredine, agroecology, corporative food regime, food sovereignty, right to food, environmental protection
Institutional centre: Centre for legal research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 25 Dec 2019 19:01
Last Modified: 25 Dec 2019 19:01
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/268

Actions (login required)

View Item View Item