Prehrambena suverenost (food sovereignty) u uporednom pravu

Dokmanović, Mirjana (2020) Prehrambena suverenost (food sovereignty) u uporednom pravu. Strani pravni život, 64 (2). pp. 43-59. ISSN 0039-2138 eISSN 2620-1127

[img] Text
MDokmanovic_Strani_pravni_zivot_62(2).pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (156kB)

Abstract

Prehrambena suverenost (food sovereignty) je specifični koncept koji je istovremeno pravo, alternativni model razvoja i politički okvir čiji je cilj ostvarivanje prava lokalnih proizvođača hrane i ruralnog stanovništva da odlučuju o svom prehrambenom i agrarnom sistemu. Koncept je dobio na značaju nakon što su Ujedinjene nacije krajem 2018. godine usvojile Deklaraciju o pravima seljaka i drugih ljudi koji rade u ruralnim oblastima. Predmet rada je predstavljanje prakse integrisanja prehrambene suverenosti u pravni sistem. Kvalitativna analiza uz primenu uporednopravnog metoda pokazala je da latinoameričke države, koje prednjače u ovoj oblasti, primenjuju različita pravna rešenja poštujući specifičnosti položaja ruralnog stanovništva i potreba lokalnih zajednica. Cilj rada je da ukaže na pozitivni trend razvoja prakse država u ovoj oblasti.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: prehrambena suverenost, korporativni prehrambeni režim, pravo na hranu, prehrambena i poljoprivredna politika, Deklaracija o pravima seljaka i drugih ljudi koji rade u ruralnim oblastima, food sovereignty, corporative food regime, right to food, food and agriculture policies, Declaration on the Rights of Peasants and Other People Working in Rural Areas
Institutional centre: Centre for legal research
Depositing User: Vesna Jovanović
Date Deposited: 03 Sep 2020 09:10
Last Modified: 03 Sep 2020 09:10
URI: http://iriss.idn.org.rs/id/eprint/338

Actions (login required)

View Item View Item